Deze kraan kan nu minimaal 8 uur lang op zijn eigen batterijen draaien. Op een kleine bouwstroom van 16 ampere kan hij dagen draaien en hij is waterstof ready! Deze kraan is dus emissie vrij. Het volgende project de komende maanden is toevoeging van waterstof op deze kraan uitgevoerd door ECS Holland.
Een mobiele kraan voert gemiddeld 8 uur per dag hijswerkzaamheden uit. Ca 5% daarvan wordt gebruikt voor het transport van de standplaats naar de werklocatie. Daarom is het cruciaal om de bovenkraan eerst om te bouwen wat we laten doen door ECS Holland.
WAAROM CO2 NEUTRAAL
Nederland heeft de ambitie en de kans om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor de duurzame industrie. We hebben hier alles voor in huis: van een hoogopgeleide technische beroepsbevolking tot een gunstige ligging voor verhandeling en transport van industriële grondstoffen en goederen; van de mogelijkheden die de Noordzee biedt voor productie van grootschalige groene elektriciteit, tot de aanwezigheid van lege gasvelden voor opslag van waterstof en CO2 (CCS) en een buizennetwerk dat ooit is aangelegd voor aardgas maar dat ook geschikt is voor waterstof en groen gas.
ONTWIKKELINGEN
De eerste stap was het ombouwen van de kraan op stroom. Stroom is op de bouwplaats redelijk beperk, daarom heeftECS Hollandeen systeem ontwikkelt dat kan draaien op eigen stroomvoorziening, eventueel op bouwstroom gedraaid kan worden én er is slechts 16 ampère voor benodigd.
De kraan is geluidsarm, en voldoet dus aan de eisen met betrekking tot geluidsoverlast.
De volgende stap is daarom dat de bovenkraan volledig op waterstof kan gaan draaien. De ontwikkelingen daarvan zijn in volle gang.
Waterstof is in opkomst. Deze brandstof kan een sleutelrol vervullen in de energietransitie, waarbij rigoureuze veranderingen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen terwijl de energievraag in de economie toeneemt. Om over tien jaar 30% minder broeikasgassen uit te stoten, is het nodig dat emissie loze technieken zo snel mogelijk beschikbaar komen voor de bouwsector.
De derde stap is de onderwagen om te bouwen op waterstof.
Mobiele systeemintegratie vs. stationaire stand-alone systemen
Aangezien de meeste voertuigen voldoende autonoom kunnen worden geëlektrificeerd, daalt de behoefte aan geïntegreerde H2-oplossingen tot een paar specifieke soorten machines en specifieke gebruiksscenario’s.
Met standaardisatie; oplossingen voor het verwisselen van batterijen en opladen op locatie worden de oplossing voor bouwplaatsen en machines. Bovendien biedt een centrale energiehub de mogelijkheid om te profiteren van meerdere gebruikers die groen laden nodig hebben.
ECS bouwde de eerste van deze energiehubs, het voertuig kan direct vanuit de hub opladen of het accupakket laten wisselen. De energiehub is geschikt om het hele terrein van energie te voorzien, van het opladen van klein elektrisch gereedschap tot het leveren van piekbelastingen bij zware bouwwerkzaamheden.
Verschillende Methoden voor de opslag van H2
Waterstofopslag met hoge dichtheid is een uitdaging voor stationaire en mobiele toepassingen en blijft een grote uitdaging voor transporttoepassingen. Momenteel beschikbare opslagopties vereisen doorgaans systemen met een groot volume die waterstof in gasvorm opslaan. Dit is minder een probleem voor stationaire toepassingen, waar de voetafdruk van tanks met gecomprimeerd gas minder kritisch kan zijn.
Voor de Europese markt is ECS een samenwerking aangegaan met Electriq Global. Zij streven naar een gebruiksvriendelijke en te bedienen generator set met een hoge energiedichtheid op basis van waterstof in poedervorm. https://ecsholland.nl/
Waterstof in poedervorm kan tot 10 keer meer waterstof opslaan dan zijn gecomprimeerde vorm -4,97 KWH per volumetrische liter in tegenstelling tot 0,57 KWH per liter in gecomprimeerde waterstof gecomprimeerd bij 250 bar. Waterstof in poedervorm lekt niet en kan jarenlang worden bewaard zonder speciale voorzorgsmaatregelen te nemen.
Het mobiele systeem is ontworpen met het oog op de behoeften van moderne bouwprojecten. Door de mogelijkheid om snel en gemakkelijk tussen verschillende kranen en machines te wisselen, kan het accupakket inzetbaar zijn op verschillende locaties en projecten. Dit maakt het systeem zeer flexibel en geschikt voor zowel grote als kleine bouwprojecten. Al met al biedt dit mobiele systeem voor torenkranen vele voordelen voor zowel aannemers als bouwbedrijven. Het systeem is niet alleen licht en compact, maar ook zeer krachtig en efficiënt. De lange levensduur van de batterij en de minimale uitstoot van schadelijke stoffen maken het systeem niet alleen beter voor het milieu, maar ook veiliger voor de werknemers. Dit maakt de mobiele torenkraan een uitstekende keuze voor moderne bouwprojecten waarbij efficiëntie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.
Eenvoudig en makkelijk uit te wissen tussen verschillende machines
Lange levensduur van de batterij
Kan minimaal 2 dagen draaien op volle capaciteit zonder tussentijds op te laden